Gırgır Vinç Kullanımı

Şantiyelerde yaygın olarak kullanılan, yük kaldırma ve indirme işlerinde kullanılan gırgır vinç fren, bağlantı kelepçeleri, halat ve elektrik motoru parçalarından oluşmaktadır.

Satın Al

Gırgır vinç

gırgır vinç

 

Gırgır Vinç Nedir?

Şantiyelerde sıkça karşılaştığımız gırgır vinç, kum, çakıl, tahta gibi inşaat malzemelerin yükseğe çıkarılması için kullanılan iş makinelerinden bir tanesidir. Gücünü elektrik motorundan alan bu araç, bir halat yardımıyla çalışmakta ve kovasın yüklenen yükü yukarı kaldırmaktadır.

Vinç operatörü tarafından kullanılan gırgır vinçlerin kullanımında son derece dikkatli olunmalıdır. Vinçler günlük olarak çalıştırılmadan önce kontrol edilmeli, aksi bir durumda kesinlikle kullanılmamalıdır. Bizden satın almış olduğunuz vinçlerin bakımları teknik ekibimiz tarafından yapılmaktadır.

Gırgır Vincin Kullanımı

  • Gırgır vincin şantiye yetkilisinden izin alınmadan kullanılması yasaktır.
  • Vinç kullanılmaya başlanmadan önce günlük güvenlik kontrolü yapılmalıdır. Yükleme yapılmadan önce ise ağırlıklar, halat, fren, kanca ve kanca bağlantı kelepçeleri kontrol edilmeli, aksi bir durum varsa vinç çalıştırılmamalıdır.
  • Yükleme yapılmadan önce vinç boş olarak çalıştırılmalı ve halatın boyu, sağlamlığı, tambur üzerindeki bağlantı ve sarımı kontrol edilmeli, fren sistemi ve kumandanın çalışıp çalışmadığı test edilmelidir.
  • Olası elektriksel ve mekanik arızalarda mutlaka şantiye yetkilisi durum hakkında bildirilmeli, “Arızalı” levhası yerleştirilerek ve servisin gelmesi beklenmelidir.
  • Gırgır vinç, 250 kilogram taşıma kapasitesine sahiptir, bu rakamın üzerinde yük taşınmaması gerekmektedir. Ağırlığı bilinmeyen yükler hakkında şantiye yetkilisi ile görüşülmesi uygundur. Aynı zamanda vinç ile işçi taşımak kesinlikle tehlikeli ve yasaktır.
  • Vinç kullanılmadan önce yükleme bölgesi ve halatın hareket ettiği bölgelerde mesafe kontrolü yapılmalı, çevrili bölgede çalışılması mümkün değilse gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra taşıma işlemine geçilmelidir.
  • Vinç operatörü ve yükleme personeli sesle veya işaretle sürekli olarak iletişim halinde olacak ve iki tarafta buna uyacaktır.
  • Küçük parçalar halindeki malzemeler uygun ambalajlar içerisinde, kum, çakıl gibi malzemeler özel kovalarda ve kalas, tahta, demir ve benzeri uzun malzemeler asansöre bağlanarak çıkartılacaktır.
  • Vinç kaldırılmadan önce yükleme personelinden onay alınacak, işaret gelmeden vinç kaldırılmayacaktır.
  • Olası bir iş kazası halinde asansör durdurulacak, aşağıya indirilmesinde bir sakınca yoksa uygun hızda yere indirilerek durum ilgili kişilere bildirilecektir.
  • Vinç operatörü ve yükleme personeli mutlaka iş ayakkabısı, baret, eldiven gibi gerekli iş ekipmanlarını kullanacak, yükleme personeli ise baretini asla çıkarmayacaktır.
Bunu paylaş !
avatar
  Subscribe  
Bildir