Mantolama Nedir? Mantolama Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda binalarda ısı yalıtımı için kullanılan mantolama nedir, mantolama nasıl yapılmalıdır gibi konuları detaylı olarak inceliyoruz.

Mantolama Nedir?

Mantolama, ısı yalıtımı sağlamak amacıyla binaların giydirilmesine verilen isimdir. İçerideki sıcak havanın ortamı terk etmesini, dışarıdaki soğuk havanın ise içeriye girmesini engelleyen işleme ısı yalıtımı, bu işlem için kullanılan ürünlere ise ısı yalıtımı ürünleri denilmektedir.

Binalarda ısı yalıtımı içten, dıştan ve hem içeriden hem de dışarıdan olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Dıştan yapılan yalıtım çalışması yapının fiziğine en uygun yöntem olması nedeniyle sıkça tercih edilmektedir.

Mantolamanın Avantajları

  • Mantolama işleminde binanın yüzeyinde yer alan her türlü betonarme yapı elemanı yalıtım malzemesi ile kaplanacağı için ısı köprülerinin oluşumu engellenir.
  • Binanın dış yüzeyi dışarıdan gelebilecek her türlü etkiden korunacağı için olası zararların önüne geçilmiş olur.
  • Mantolama işlemi sayesinde ısı yalıtımının yanı sıra su yalıtımı da sağlanmış olur. Doğru uygulanmış bir mantolamada %50’ye varan ısı yalıtımı yakalamak mümkündür.
  • Isı yalıtımı sayesinde yoğuşma ve hava akımı olmayacağı için konforlu bir yaşam alanı elde edilmiş olur.
  • Yakıt tüketimi azalacağı için zararlı yakıtların çevreye vereceği zararlar en aza indirgenmiş olur.

Mantolama Malzemesi

Mantolama işleminde kullanılacak malzemelerin belirli standartlarda üretilmesi ve yine belirli özellikleri taşıması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi kullanılacak malzemelerin ısı iletim katsayılarının düşük olmasıdır. Bu katsayı aynı zamanda malzemenin kalitesini de belirleyen önemli unsurlardan bir tanesidir. Bunların yanı sıra mantolama malzemeleri,

  • Su ve nemden etkilenmeyecek şekilde geliştirilmiş olmalıdır.
  • Alev almaya karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Basınç direnci yüksek olmalıdır.
  • Isıyı içerisinde uzun süre muhafaza edebilmelidir.
  • Sıva tutuculuğu yüksek olmalı, sıvadan kolaylıkla ayrılmamalıdır.
  • Kolay işlenebilir ve kokusuz olmalıdır.
  • Uzun süre kullanılacağı için uzun ömürlü ve tabi ki ekonomik olmalıdır.

Mantolama Nasıl Yapılır?

Isı yalıtımı binalarda genellikle çatılarda, dış yüzeyde ya da garaj, depo benzeri kullanılmayan alanlara bakan duvarlara yapılmaktadır. Bu işlemin amacı dışarıdan gelen soğuk havayı kesmek olduğu gibi aynı zamanda içerideki sıcak havanın da dışarıya çıkmasını engellemektir.

Isı yalıtımına özel olarak geliştirilmiş ısı yalıtımı sağlayan yeni nesil camların büyük etkisi vardır. Bu camlar çift camdan oluşmakta ve iki farklı ortam arasında ısı dengesini sağlamayı büyük oranda başarmaktadır. Isı yalıtım çalışmaları 5 derecenin üzerindeki ve 30 derecenin altındaki ortamlarda yapılmalıdır. Bu sıcaklık değerleri çalışma için en uygun aralıktır.

Mantolama Nedir?

Mantolama, ısı yalıtımı sağlamak amacıyla binaların giydirilmesine verilen isimdir.

Mantolama Nasıl Yapılmalıdır?

Isı yalıtımı binalarda genellikle çatılarda, dış yüzeyde ya da garaj, depo benzeri kullanılmayan alanlara bakan duvarlara yapılmaktadır. Bu işlemin amacı dışarıdan gelen soğuk havayı kesmek olduğu gibi aynı zamanda içerideki sıcak havanın da dışarıya çıkmasını engellemektir.

Mantolamanın Avantajları Nelerdir?

Mantolama işleminde binanın yüzeyinde yer alan her türlü betonarme yapı elemanı yalıtım malzemesi ile kaplanacağı için ısı köprülerinin oluşumu engellenir. Binanın dış yüzeyi dışarıdan gelebilecek her türlü etkiden korunacağı için olası zararların önüne geçilmiş olur.

Bunu paylaş !
avatar
  Subscribe  
Bildir