Beton Vibratörü Nedir?

Beton Vibratörü, betonun kalıp içerisine boşluk kalmadan yerleştirilmesi için beton dökümü sırasında kullanılan titreşim üreten cihazlardır. Vibrasyon inşaat betonarme projesinde çok önemlidir. Beton döküldüğünde, beton yapıyı büyük oranda zayıflatabilecek yüzlerce hatta binlerce hava kabarcığı olabilir.

Beton vibratörleri, taze dökülmüş betonu kuvvetlice sallayarak ve titreştirerek hava kabarcıklarını ortadan kaldırır. Dökme işlemi sırasında beton vibratörü kullanılması sadece tavsiye edilmez; Çoğu durumda, aynı zamanda çeşitli beton ekipmanları da gereklidir.

beton vibratörü konnektörlü

İnşaat sektöründe kullanılmakta olan bu vibratörler, mekanik bir cihaz olarak bilinmektedir. Sadece ıslak betonlarda kullanıldığı da söylenebilir. İnşaat sektörünün olmazsa olmazları arasında yer alan bu vibratör modelleri, kullanım alanlarına göre çeşitlendirilmiştir. Cihazın kullanım alanlarına göre çeşitleri de şu şekildedir:

  • Dahili Vibratör: Birden fazla ismi bulunmaktadır. Bunlardan birisi Dalgıç vibratör diğeri ise iç vibratördür. Ucu titreşimli olarak çalışmaktadır. Betona daldırılmak suretiyle çalıştırılır ve kullanım alanı son derece geniştir.
  • Harici Vibratör: Dış vibratör ve kalıp vibratörd olarak ta isimlendirilir. Bu cihaza vibratör kalıpları takılmaktadır. Takılan kalıplar yardımı ile çalışmaktadır.
  • Vibrasyon masaları
  • Yüzey vibratörleri : Kompraktörler olarak bilinmekte olan vibratörlerdir. Kendisine göre farklı kullanım alanları bulunmaktadır.

Beton Vibratörü Kullanım Amacı?

Beton vibratörü modelleri,inşaat sektöründe kullanılmakta olup artık yönetmeliklerde de mecburi tutulmaktadır. Kullanılması kanunen de zaruridir. Beton dökümü işleminin en sağlıklı bir şekilde tamamlanması için bu cihazın kullanılması gerekmektedir.

Beton vibratörleri, çeşitli amaçlar doğrultusunda monte işlemi tamamlanmış vibrasyonlu şişelerin kullanımı ile tamamlanan beton içerisinde bulunan ve istenmeyen neticelere sebebiyet veren hava boşluklarının ortadan kaldırılması için geliştirilmiş makinalardır. Eskiden yapılarda kullanılan kalıpların içerisine dökülen betonun oturması ve içerisinde ki boşluğun giderilmesi maksadıyla, dışarıdan karıştırılması gerekiyordu. Bu cihazların üretilmesi ve kullanılması ile birlikte bu işlemin daha kolay bir şekilde yapılması sağlandı.

Eskiye nazaran günümüzde yapılmış olan binaların daha sağlam olarak inşa edilmesindeki en büyük etkenlerden biri olarak da bu makineler gösterilebilir. Bu makineler sayesinde temeller artık daha sağlam bir şekilde atılmaktadır. Sektörün son zamanlarda oldukça hızlı büyümesi sebebiyle de bu cihazlar, çok hızlı bir şekilde gelişmiş, yaygınlaşmış ve kullanım oranı da bir o kadar artmıştır.

Beton Vibratörü Nasıl Çalışır?

Beton vibratörlerinin farklı çeşitleri vardır. Elde taşıma, omuz tipi, konvertörlü, kendinden konvertörlü, masa vibratörü, dış yüzey ve kalıp vibratörü gibi farklı çeşitleri olabilir. Motor çeşidine göre elektrikli ve benzinli şeklinde de sınıflandırılabilir.

Beton Titreşim (vibrasyon) Uygulamaları Üç Temel Kategoride Toplanabilir:

Kalıp titreşimi

Kalıp titreşimi, prekast beton yapımında yaygın olarak kullanılır ve vibratörlerin beton formlarının dışına monte edilmesini içerir. Daha büyük dökmeler için, harici form vibratörleri genellikle 6 fit aralıklarla yerleştirilir.

Yüzey titreşimi

Yüzey titreşiminde, büyük vibratörler (bazen “vibrasyon sıçraması” olarak adlandırılır.) dökülen betonun yüzeyine manuel olarak yönlendirilir. Bu yöntem, yaklaşık 6 inç veya daha az döşeme derinliği ile sınırlıdır, ancak görünüm önemli olduğunda özellikle istenen düz bir yüzey sağlar.

İç titreşim:

İç beton vibratörleri en yaygın kullanılan vibratör tiptir. Birçok kişi veya tek bir operatör tarafından kolaylıkla idare edilebilir. İşlem nispeten basittir: Çalışan bir vibratörün ıslak betona hızlı bir şekilde sıkışması, ardından yavaşça geri çekilmesi ile vibrasyon işlemi gerçekleştirilir.

Betona Vibrasyon İşlemi Ne Kadar Uygulanmalıdır?

Çoğu beton titreşimsiz veya uygun olmayan şekilde dökülmektedir. Harici vibratörle en iyi vibrasyon sonucu alınır. Vibratörün saniyede yaklaşık 1 inç hızında çok yavaş çekilmesi gereklidir. Vibratör, betonun içinden geri çekildiğinde kabarcıklar halen ortaya çıkarsa, daha fazla titreşim gereklidir.

Bunu paylaş !
avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Bildir
trackback