Metraj Nedir? Metraj Çeşitleri, Metraj Hesaplama

Metraj Nedir?

Türkçeye Fransızcadan geçen ve metre kelimesinin türetilmişi olan metraj nedir? Metraj, bir inşaatta yapılacak işlerin ve kullanılacak yapı elemanlarının hesaplanmasına verilen isimdir. Diğer bir deyişle metraj, her bir yapı elemanının ayrı ayrı ölçülerek kâğıda aktarılması ile bulunan iş kalemidir. Bu ölçüm işlemi proje üzerinde yapılabildiği gibi inşaat alanında birebir de yapılabilmektedir.

Metraj, oldukça detaylı olarak ölçümlenmesi gereken bir iştir. İnşaatın bütün yapı malzemeleri metrajın içerisine dahil edilebilir. Bu da metraj hesaplamayı oldukça detaylı ve zor bir iş hale getirmektedir.

Metraj, tüketilen kaynağı bulmakta da kullanılmaktadır. Bu sayede inşaat şirketleri o yapıya ne kadar harcama yaptıklarını hesaplayabilmektedirler. İnşaat şirketinin yaptığı bütün zaman ve bütçe planlamaları metraja göre hesaplanmaktadır.

Metraj Hesaplama

Metraj hesaplama oldukça detaylı ve önem gösterilmesi gereken bir iştir. Metrajı düzgün hesaplanmayan inşaatlarda maddi kayıplar yaşamak oldukça olası bir durumdur. Peki, metraj hesaplama nasıl öğrenilir? Aslında metraj hesaplama öğrenilmez proje okuma, metrajı yapılacak çalışma, malzeme öğrenilir. Tüm bunların üzerine iş hayatında edindiğiniz tecrübeler ve bilgiler eklendiğinde metraj hesaplamayı öğrenmiş olursunuz.

Metraj kazı işlemleri, blokaj, büz döşeme, toprak taşıma, beton işlemleri, yarım tuğla duvar, betonarme demiri, iksalar, kalıplar, denizlik, iskeleler, kesme ve moloz taş duvar, çatı örtüleri, kaplamalar, kalın tuğla duvar, bordür, sıva ve boya işlemleri, mozaik, badana, yalıtım işlemleri, ahşap doğrama, cam ve demir işlemleri için farklı olarak hesaplanmaktadır. Bu listeye sıva, grobeton, çatı, pencere, boya, parke ve şap gibi yapı malzemelerinin eklenmesi de mümkündür.

Metraj hesaplamanın şu listeye göre yapılması mümkündür.

Kazı İşleri: metreküp (m³)

Toprak Taşıma: metreküp (m³)

Blokaj: metreküp (m³)

Büz Döşeme: metre (m)

Beton İşleri: metreküp (m³)

Betonarme Demiri: ton (t)

İksalar: metrekare (m²)

Kalıplar: metrekare (m²)

İskeleler: metrekare (m²)

Moloz Taş Duvar: metreküp (m³)

Kesme Taş Duvar: metreküp (m³)

Çatı Örtüleri: metrekare (m²)

Kaplamalar: metrekare (m²)

Yarım Tuğla Duvar: metrekare (m²)

Kalın Tuğla Duvar: metreküp (m³)

Denizlik: metre (m)

Bordür: metre (m)

Sıva ve Boya İşleri: metrekare (m²)

Badana: metrekare (m²)

Mozaik: metrekare (m²)

Yalıtım İşleri: metrekare (m²)

Ahşap Doğrama: metrekare (m²)

Cam: metrekare (m²)

Demir İşleri: ton (t)

Bunu paylaş !
avatar
  Subscribe  
Bildir