İnsanların yanı sıra birçok canlının da hayatını devam ettirebilmesi için gereken ve doğanın bize bir hediyesi olan su, hayatımızda büyük önem taşısa da her alanda bize olumlu katkı sağlamıyor. Bu alanların en başında da akıllara inşaat sektörü geliyor. Bu yazımızda drenaj nedir, nasıl yapılır ve çeşitleri nelerdir gibi konuları yakından inceliyoruz.
Drenaj Nedir?
Drenaj, yapılara ve duvarlara zarar verecek miktardaki suyun uzaklaştırılmasına verilen isimdir. Yapay veya doğal yollarla yapılara zarar veren suyun uzaklaştırılması işlemi sonrasında herhangi bir suya ait zararla karşılaşılmamaktadır. Bu nedenle drenaj dikkat edilmesi gereken son derece önemli bir konudur.
Peki, drenaj neden önemlidir? Yapılarda zeminde gerçekleşecek herhangi bir su sızıntısı büyük problemleri de beraberinde getirmektedir. Bunların en başında ise kış aylarında suyun zemin içerisinde donarak yüzeyde ve toprak atlında yapıya zarar vermesi gelmektedir. Bu hasarlar kesinlikle hafife alınmaması gereken son derece önem arz eden tehlikeli ve büyük sonuçlar doğurabilmektedir.
Drenaj Nasıl Yapılır? Drenaj Çeşitleri Nelerdir?
İç Drenaj Nedir?
İç drenaj, sıklıkla dış drenaj yapılamayan durumlarda tercih edilen drenaj türüdür. Konutlar genellikle merkezi noktalarının bodrum döşemesinde en az 2 metre derinliğe ve 50’ye 50 cm boyutunda bir kuyuya sahiptirler. Bu kuyular harç kullanılmadan, moloz taş örülerek ve üzeri beton ya da saç bir kapakla kapatılarak hazırlanmaktadır. Ardından hazırlanan kuyunun üzerine bir su motoru yerleştirilerek gerekli durumlarda çalışması ve suyun tahliye edilmesi sağlanmaktadır. Bu sayede tehlike arz eden durumlarda su başarıyla tahliye edilmekte ve suyun beraberinde getirdiği sorunlar çözüme ulaştırılmaktadır.
Dış Drenaj Nedir?
Dış drenaj, adından da anlaşılabileceği üzere yapının dış tarafında yapılan su tahliye operasyonudur. Bu drenaj çeşidi binanın dış duvarına 50-100 cm uzaklıkta ve 30-50 cm derinlikte bir kanal açılarak yapılmaktadır. Hazırlanan kanalın içerisine beton su borusu belirli aralıklarla yerleştirilir ve yüzeye yakın kısımlar kumla doldurularak kuyunun hazırlanır. Kuyunun en aşağısında yer alan künk yani su borusu ise kanalizasyon gibi en yakın su giderine bağlanarak suyun tahliyesi gerçekleştirilmiş olur.