Genellikle metal ve metal alaşımlı malzemelerin zaman içerisinde uğradığı kimyasal tepkimeler sonucunda ortaya çıkan korozyon nedir? Korozyon çeşitleri nelerdir ve korozyon testleri nasıl yapılır bu yazımızda yakından inceliyoruz.
Korozyon Nedir?
Korozyon, en sade tanımı ile malzemelerin çevresel faktörlerin de etkisiyle kullanılamaz hale gelmesidir. Genellikle metal ya da alaşımlarda görülen bu durum eşyaların kimyasal reaksiyona girerek metalik özelliklerini kaybetmesinden kaynaklanmaktadır. Nemli ve kirli havalarda, tuzlu suda ve alkalin, asidik, bazik ortamlarda korozyonun görülme ihtimali daha yüksektir.
Korozyonun gerçekleşebilmesi için mutlaka katot, anot, metalik iletim yolu ve elektrolit yani iletken çözeltinin bulunması gerekmektedir. Bunların bulunmadığı bir ortamda korozyonun gerçekleşmesi mümkün değildir.
Korozyon olayı hem devletlere hem de bireylere zaman içerisinde büyük oranda etki etmektedir. Metalden imal edilmiş her malzeme korozyona uğrayacağı için bu durum kaçınılmazdır. Korozyonun devletlere verdiği zararlara en iyi örnek yer altı boruları, depolama tankları, hava alanları ve köprülerdir. Bu olaya bireyler açısından bakıldığında ise karşımıza otomobiller, beyaz eşyalar, metal aksesuarlar, su ısıtıcıları ve mobilya gibi örnekler çıkmaktadır.
Korozyon Nedir? Korozyon Çeşitleri
Korozyon çeşitleri genel korozyon, çukur korozyonu, seçimli korozyon, galvanik korozyon tane sınırlı korozyon ve erozyon korozyonu olmak üzere 6 farklı türdedir.
- Genel Korozyon
- Çukur korozyonu
- Seçimli korozyon
- Galvanik korozyon
- Tane sınırları korozyonu
- Erozyon korozyonu
- Aralık korozyonu
Korozyon Nedir? Korozyon Testleri
Bir malzemenin korozyona karşı dayanıklılığını bazı testler ile ölçmemiz mümkündür. Bu testler çevrimsel korozyon testi, tuz püskürtme testi, kükürtdioksit testi ve nem testi olmak üzere 4 farklı türdedir.
Çevrimsel Korozyon Testi
Çevrimsel korozyon testi, bir kabın içerisinde çeşitli korozif ortam şartları sağlanarak malzemenin korozoyona karşı dayanıklılığının gözlemlendiği test biçimidir.
Tuz Püskürtme Testi
Tuz püskürtme testi, malzemeye yüksek nemli ve belli bir sıcaklıktaki ortam şartlarında sürekli olarak korozif tuz püskürtülmesidir.
Kükürtdioksit Testi
Kükürtdioksit testi, kükürdioksit bazlı test kalıplarında gerçekleştirilen korozif testlerin bir diğeridir.
Nem Testi
Nem testi, yine malzemenin yüksek nem ve sıcak ortamda ortaya koyduğu sonucu görmek için uygulanan testlerden bir tanesidir.