Kaba İnşaat Nedir? Kaba İnşaat Malzemeleri

Kaba inşaat, en basit tanımı ile yapının %40 oranında tamamlanması demektir. Peki, kaba inşaat nedir? İnşaata başlanabilmesi için tamamlanması gereken işlemlerinin ardından harita mühendisi tarafından belirlenen alanda temel açma çalışmalarına başlanır. Açılan temele dolgu malzemeleri ve grobeton dökülerek temel kullanılmaya hazır hale getirilir.

Bu işlemin ardından gerekli demir bağlantıları hazırlanır ve elektrik, kirli ve temiz su tahliyesi için gerekli tesisatlar tamamlanarak beton dökme işlemine geçilir. Her katta gerekli prosedürlerin uygulanmasının ardından uygun sınıf beton dökülerek bu işlem tekrar edilir. Betonun kuruma süreci hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterebildiğinden dolayı betonun en uygun hava şartlarında dökülmesine özen gösterilmelidir. Aynı zamanda betonun döküm aşamasında el yardımıyla her tarafa gezdirilmesi ve eşit olarak dağıtılması da bir hayli önemli bir husustur.

Beton sınıf uygunluğu yapının bulunduğu bölgeye ve iklime göre farklılık gösterdiğinden dolayı yapı denetim firmaları betonun uygun olup olmadığını denetlemek için her dökümde bir adet numune almaktadır. Betonun düzgün bir hale gelmesi ve kalıp şeklini alması için genellikle MDF veya suntadan yapılan kalıplar kullanılır. İnşaatın düzgün olabilmesi için kolon kalıplarının düzgün olması gerektiğinden dolayı yapı denetim firmaları öncelikli olarak bu kalıpları kontrol etmektedirler.

Tüm bu sürecin ardından betonlar dökülür ve kurudukça katlara tuğlalar örülmeye başlanır. Ardından odalar, koridor, lavabo, banyo, asansör boşluğu ve merdiven basamakları gibi yapının iç kısmında bulunan yapıtaşları da belirgin bir hal alır. İşte bu işlemlerin sonucunda ortaya çıkan yapıya kaba inşaat adı verilmektedir.

Kaba İnşaat Nedir?

Kaba inşaat, günlük hayatımızda da sıkça duyduğumuz bir inşaat terimidir. Kaba inşaat, en açıklayıcı şekli ile kaba inşaat malzemeleri adı verilen ürünler kullanılarak dolgu duvarların ve betonarmenin hazırlanmasıdır. Kaba inşaat, halk arasında tesisatları döşenmiş ancak boyanmamış, iç sıvası, çerçeveleri ve aydınlatmaları henüz tamamlanmamış yapılar olarak da tanınmaktadır.

İnşaatın kaba inşaat olarak tanımlanabilmesi için teknik bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulmaktadır. Teknik bilirkişi yukarıda belirttiğimiz ölçütlere göre yapıyı değerlendirir ve uygun olup olmadığına karar verir. Eğer inşaat belirttiğimiz bu şartları karşılıyorsa kaba inşaat onayını almanız muhtemeldir.

Alıcı ve satıcı arasında herhangi bir problem yaşanmaması adına sözleşmede kaba inşaatın tanımının veya açıklamasının yapılmasında fayda vardır. Bu sayede hem alıcı hem de satıcı mağduriyet yaşamayacak, sorunsuz bir ticaret gerçekleşmiş olacaktır.

Kaba İnşaat Malzemeleri

İnşaat malzemeleri yapının temeli hazırlandıktan sonra kullanılacak olan ürünlere verilen genel isimdir. Bu inşaat malzemeleri kaba ve ince olmak üzere iki farklı alt başlıkta incelenmektedir. Kaba inşaat malzemeleri çakıl, kireç, çimento, kum, tuğla, demir, kalıp ve kalıp bağlantı elemanlarıdır. İnce inşaat malzemeleri çeşitliliği nedeniyle oldukça uzun bir liste olsa da bu başlığa hazır şaplar, tuğla, gaz blok, alçı sıva, kaba sıva, saten sıvalar, seramikler, granitler, mermer kaplamalar, alçıpan işleri, asma tavanlar, boyalar, doğramalar, kapılar, parkeler, süpürgelikler ve mantolamalar gibi örnekler verilebilir.

Bunu paylaş !
avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Bildir
trackback

[…] oluşturmaktadır. Eğer kaba inşaat hakkında bilginiz yoksa kaba inşaat ile ilgili yazımızı buraya tıklayarak […]