Dilatasyon Derzi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Dilatasyon, Fransızcadaki “dilatation” kelimesinden türemiş ve fiziksel anlamda açılma, genişleme anlamında Türkçeye geçmiştir. Fizik kuralları ile yakından ilgili olan dilatasyon, tıp ve fizik alanının yanı sıra inşaat alanında da kullanılmaktadır. Dilatasyon, inşaat alanında dilatasyon derzi ya da inşaat derzi olarak bilinmektedir.

Dilatasyon Derzi Nedir?

Dilatasyon derzi, büyük ölçekli ve standardın dışına çıkan geometrik şekildeki yapıların zemine daha iyi yerleşmesini ve titreşim, sıcaklık gibi faktörlerden daha az etkilenmesini sağlayan işlemdir. Bu işlem yapının tamamının zarar görmesini engellemek adına zeminde belirli uzunluk ve genişliklerde yapının parçalara ayrılması ile gerçekleştirilmektedir.

İnşaat derzi uygulanan konutlarda yapı birçok parçaya ayrılmakta ve bu sayede birden fazla blok oluşması sağlanmaktadır. Bu işlem yapının tamamında uygulanabildiği gibi yalnızca belirli bir alanında da gerçekleştirilebilmektedir.

Peki, inşaat derzinin uygulanış amacı nedir? Betonarme yapılar her ne kadar tek parça halinde inşa edilmek için tasarlanmış olsa da yüksek ve geometrik açıdan detaylı binaların çeşitli fiziksel etkilere maruz kalması kaçınılmazdır. İnşaat derzi, yapıyı bu belirtilen fiziksel etkilerden ve tehlikelerden korumak için yapılmaktadır. Bu sayede yapılar parçalara ayrılmakta ve etkilerin bir diğer parçaya etki etmesi engellenmeye çalışılmaktadır.

Dilatasyon Derzi Çeşitleri

İnşaat derzi, amaçlarına göre birden fazla alt başlığa ayrılmaktadır. Bunlar deprem esnasında yapının çarpışmasını engellemek, ısının inşaata olan etkisini azaltmak, temeldeki farklı oturmaların yapıya olan etkilerini azaltmak ve oluşan ısı, titreşim ve sesleri belli alanlarda toplanmasını sağlamaktır.

Deprem Derzi

Deprem derzi, düşey ve yatay şekilde gerçekleşen yeryüzü hareketlerinin etkilerini en aza indirmek ve büyük hasarların önüne geçmek için uygulanmaktadır. Deprem derzi sayesinde inşaatın zemininde gerçekleşme ihtimali olan farklı oturma durumu ve sıcaklığın etkileri en aza indirilmektedir.

Hareket Derzi

Hareket derzi, betonarme yapıdaki köprü gibi yapıların içerisinde gerçekleşebilecek iç gerilmelerin meydana getirebileceği ayrılma, çatlama gibi olayların önüne geçmeyi amaçlamaktadır.

Titreşim Derzi

Titreşim derzi, adından da anlaşılabileceği üzere yapılarda meydana gelebilecek titreşimlerin sonuçlarını engellemek için uygulanmaktadır. Titreşim derzi, genellikle sanayi bölgelerinde yüksek titreşim ile çalışan makinelerin bulunduğu kısımlara uygulanarak titreşimin diğer alanlara yayılması engellenmektedir.

Bunu paylaş !
avatar
  Subscribe  
Bildir